София, бул. „Шипченски проход“ 63
0887 658 357, 0897 978 965

Поддръжка на сайт – Какво е и защо е нужна?

Какво представлява т.нар. поддръжка на сайт?

Повечето хора смятат, че това са технически дейности по поддържане на същестуването на един уеб сайт в онлайн пространството.

 Какво представлява т.нар. поддръжка на сайт?

 

Повечето хора смятат, че това са технически дейности по поддържане на същестуването на един уеб сайт в онлайн пространството.

Всъщност, една страница, за да бъде налична и достъпна в интернет, е необходим единствено хостинг и домейн (адрес на сайта), които се наемат за определно време (най-често година).

Хостингът е „мястото“, на което е разположен сайта във виртуалното пространство. Идеята да хоствате сайта си на специален сървър някъде по света, а не просто на домашния си компютър е това, че интернетът в къщи едва ли има капацитета да отговори на трафика, който един онлайн магазин може да се нуждае. Както и едва ли може да се застраховате, че няма да спре тока… ами ако се случи хардуерна повреда на този компютър… Това са най-семплите прични, които биха убедили почти всеки, че е по-добре да заложи на утвърдения метод, когато става дума за истински професионален уеб сайт.

Но поддръжка на сайт, не свършва с избора на хостинг провайдер и домейн или евентуалните технически инциденти, които може да се случат непредвидено. Поддръжката са всички дейности по управлението и развитието му, необходими за неговото правилно функциониране, като например – обновяване и добавяне на информация, мониториране на трафика, добавяне на коледна шапчица върху логото около Коледа… списъкът може да стане доста голям, стига да се замислите какви цели ще поставите за вашия сайт и съответно, как ще бъдат постигнати.

Защо е нужна тази поддръжка?

Поддръжка на сайт се прави за неговата актуалност, функционалност, дизайн и много други детайли, необходими, за да работи наистина.

Ако вземем за пример обект в реалното пространство – магазин или офис – всички знаем, че за да бъде посещаем и работещ, трябва да се поддържа. Така и един уеб сайт се нуждае да бъде „почистван“, удобен, съвременен, с актуална информация и непрекъснато развиван, за да се посещава и използва и въобще да изпълнява функциите си.

Освен това, поддръжката е свързанa и с неговата оптимизация за търсещи машини. Двете дейности се извършват паралелно – следят се актуалните търсения на интернет потребителите, тези от тях, които са довели да сайта, на какви позиции се намира той в търсачките, какво е съдържанието му – интересно и полезно ли е за хората, колко е достъпно то за търсачките, в които очакваме да ни откриват и т.н.

Какъв е смисъла да създадете уеб сайт и да не следите изпълнението му? Като да отворите офис и да не стоите в него.

Ако имате уеб сайт, тогава имате ядрото на Вашето интернет присъствие – основата, на която да изградите своя бранд в интернет. Не приключва всичко само с неговата изработка, напротив – с нея само започва интересната част. Интересна, защото често дори не предполагаме какво може да ни донесе един уеб сайт, ако инвестираме в правилната посока, разбира се.

Какви сайтове се нуждаят от поддръжка?

Всички, в различна степен. Ако целта на сайта е само информативна, поддръжката е един тип, а ако е за електронна търговия – друг. Със сигурност един онлайн магазин има нужда от постоянна поддръжка, заради обема и типа съдържание в него – продукти, снимки, описания и много други. Би трябвало този, който е изработил сайта Ви да Ви предложи и адекватна за него поддръжка и дори, когато търсите фирма за изработка на уеб сайт сами да предвидите това. Ако попаднете на професионалисти, всички ангажименти по Вашия уеб сайт ще отпаднат и ще ви носи много повече, отколкото сте очаквали и отколкото сте инвестирали в него.

Накратко, значението на поддръжката на един уеб сайт може да се обобщи така – най-посещаваните и успешни онлайн проекти – сайтове, електронни магазини и други, са най-поддържаните. Не можем да получаваме резултати от нещо, без да влагаме в него, каквото и да е то.

За консултации относно поддръжка на сайт, справки и анализи на Вашето интернет присъствие, пишете ни на: [email protected], или тук. Нашите консултации за безплатни, защото са удоволствие за нас.

Блог